13-07-2022
6 tips om je refurbished smartphone langer mee te laten gaan
Gemiddeld kopen we elke twee jaar een nieuwe smartphone. Vaak willen we simpelweg graag de nieuwste iPhone of de nieuwste Samsung hebben, terwijl ons oude toestel nog helemaal niet aan vervanging toe is. De gemiddelde gebruiker heeft de updates die bij de nieuwste modellen komen kijken ook helemaal niet nodig tijdens het bellen, mailen en het scrollen door Instagram en TikTok. Je kan dus prima een jaar of vier met één toestel doen. Het is ook nog beter voor je portemonnee én het milieu. Hoe je de levensduur van je telefoon verlengt, lees je in onderstaande tips.
Het is natuurlijk een inkoppertje, maar een goed hoesje om je telefoon zal hem beschermen tegen de meeste schade aan krassen en deuken. Tegenwoordig zijn ze er in alle vormen en maten, dus voor elk wat wils.
Maar je kunt natuurlijk ook de binnenkant van je apparaat schoonmaken. Hoe meer je van je geheugen gebruikt, hoe langzamer je je telefoon namelijk wordt. Verwijder daarom apps die je nooit gebruikt en sla je foto’s en video’s op in de Cloud. Let vooral op bij streamingdiensten zoals Spotify en Netflix. Wanneer je hier muziek of films downloadt om offline te kunnen afspelen, wordt dit opgeslagen op het telefoon geheugen. Vergeet dus niet om dit ook weer te verwijderen wanneer je het niet meer nodig hebt.
Het andere uiterste is ook niet goed voor je telefoon. En dan hebben we het echt over een uiterste: bij temperaturen tussen –20 en –40 graden gaan de interne onderdelen van je apparaat kapot. Dat gebeurt dus waarschijnlijk niet zo snel. De batterij is echter wel wat gevoeliger voor koude temperaturen. Deze loopt al bij vrieskou veel sneller leeg dan normaal. Bewaar je telefoon deze winter dus op een warme plek.
Daarnaast is het natuurlijk makkelijk om ergens snel een oplaadkabeltje te kopen wanneer die van de fabrikant kapot of kwijtgeraakt is, zeker nu er zo veel aanbieders zijn. Het risico met deze goedkopere kabels zit hem in het ontbreken van een chip die de spanning reguleert. Als dit niet gebeurt, kan een oplader te veel spanning afgeven of te lang doorladen, waardoor de batterij of zelfs de hele telefoon kapot kan gaan.
Met een refurbished smartphone kan je net zo lang doen als met een nieuw model. Je bent alleen afhankelijk van de software ondersteuning die Apple en Samsung doorvoeren op hun oudere modellen, maar met name Apple staat er bekend om dit nog jaren te doen. Zo kan bijvoorbeeld de iPhone 6s, een model uit 2015, nog draaien op iOS 15, dat 6 jaar later uitkwam. Bekijk snel ons ruime aanbod iPhones met een lange levensduur.
1. Stop je telefoon niet in je achterzak
Je ziet het veel bij jonge meiden: een telefoon die uit de achterzak steekt. Toch raden we het af om dit te doen om meerdere redenen. Wanneer je er (per ongeluk) op gaat zitten, bestaat de kans dat het apparaat de druk niet aan kan en doormidden breekt. Bij een strakke broek kan de telefoon zelfs kromtrekken! Daarnaast ben je extra vatbaar voor diefstallen en kan het apparaat door loopbewegingen makkelijk uit je zak op de grond vallen, met als resultaat een gebarsten scherm. En dat wil je natuurlijk niet!Het is natuurlijk een inkoppertje, maar een goed hoesje om je telefoon zal hem beschermen tegen de meeste schade aan krassen en deuken. Tegenwoordig zijn ze er in alle vormen en maten, dus voor elk wat wils.
2. Voorkom dat je smartphone nat wordt
Hoewel de meeste smartphones inmiddels wel tegen een druppeltje kunnen, echt waterdicht zijn ze niet. Pas dus op als je met je telefoon in de buurt van water komt, zoals tijdens het zwemmen, bij de vijver in het park, maar zeker ook bij de wc. Als je dan toch de kans wil wagen, tegenwoordig bestaan er waterbestendige hoesjes die je kunt gebruiken. Want een zwempartijtje zal je telefoon waarschijnlijk niet overleven.3. Maak je apparaat ook eens schoon
Je moet je apparaat zowel van binnen als van buiten goed schoonmaken. Aan de buitenkant heb je natuurlijk poorten voor de oplader en eventuele oortjes. Wanneer hier vuil in terecht komt, kan de verbinding slechter worden. Door deze zo nu en dan schoon te maken met een klein borsteltje, voorkom je dat je straks je telefoon helemaal niet meer kunt opladen.Maar je kunt natuurlijk ook de binnenkant van je apparaat schoonmaken. Hoe meer je van je geheugen gebruikt, hoe langzamer je je telefoon namelijk wordt. Verwijder daarom apps die je nooit gebruikt en sla je foto’s en video’s op in de Cloud. Let vooral op bij streamingdiensten zoals Spotify en Netflix. Wanneer je hier muziek of films downloadt om offline te kunnen afspelen, wordt dit opgeslagen op het telefoon geheugen. Vergeet dus niet om dit ook weer te verwijderen wanneer je het niet meer nodig hebt.
4. Let op de temperatuur van je telefoon
De processors aan de binnenkant van je smartphone staan altijd aan. Met name de ingebouwde gps draait op volle toeren. Dit kan voor veel warme binnenin je apparaat zorgen. In combinatie met factoren van buitenaf kan dit nog wel eens gevaarlijk worden. Wanneer je smartphone open en bloot in de felle zon laat liggen, kan het apparaat zeker in de zomer snel overhit raken. In dat geval krijg je meteen een melding dat je telefoon moet afkoelen. Zoek dan snel een koele plek op! Een overhitte telefoon heeft namelijk effect op de accu.Het andere uiterste is ook niet goed voor je telefoon. En dan hebben we het echt over een uiterste: bij temperaturen tussen –20 en –40 graden gaan de interne onderdelen van je apparaat kapot. Dat gebeurt dus waarschijnlijk niet zo snel. De batterij is echter wel wat gevoeliger voor koude temperaturen. Deze loopt al bij vrieskou veel sneller leeg dan normaal. Bewaar je telefoon deze winter dus op een warme plek.
5. Laat je telefoon op een verstandige manier op
Lange tijd werd er geloofd dat je de batterij van je telefoon helemaal moest leegtrekken voordat je hem kon opladen om zo de capaciteit van de batterij optimaal te houden. Tegenwoordig is bekend dat de batterij hier juist overbelast van raakt. Om je batterij langer mee te laten gaan, kun je het beste het batterijniveau tussen de 40 en 80% houden.Daarnaast is het natuurlijk makkelijk om ergens snel een oplaadkabeltje te kopen wanneer die van de fabrikant kapot of kwijtgeraakt is, zeker nu er zo veel aanbieders zijn. Het risico met deze goedkopere kabels zit hem in het ontbreken van een chip die de spanning reguleert. Als dit niet gebeurt, kan een oplader te veel spanning afgeven of te lang doorladen, waardoor de batterij of zelfs de hele telefoon kapot kan gaan.
6. Zet je smartphone ook eens uit
Wanneer heb jij voor het laatst je telefoon uitgezet? Het zal waarschijnlijk al even geleden zijn. Toch zorgt het regelmatig uit zetten van je toestel ervoor dat hij uiteindelijk langer meegaat. Wanneer je je telefoon een keer per week helemaal uit zet, krijgt de software de kans om zich te verversen. Hierdoor wordt het tussengeheugen (cache) gewist, wat ervoor zorgt dat er weer extra ruimte vrij komt op je smartphone en alles weer net iets sneller verwerkt kan worden. Ook je telefoon heeft soms dus weekend nodig.Met een refurbished smartphone kan je net zo lang doen als met een nieuw model. Je bent alleen afhankelijk van de software ondersteuning die Apple en Samsung doorvoeren op hun oudere modellen, maar met name Apple staat er bekend om dit nog jaren te doen. Zo kan bijvoorbeeld de iPhone 6s, een model uit 2015, nog draaien op iOS 15, dat 6 jaar later uitkwam. Bekijk snel ons ruime aanbod iPhones met een lange levensduur.