08-09-2023

Alles wat je moet weten voordat je een refurbished iPhone koopt

Het begrip refurbished wordt steeds bekender en er worden steeds meer refurbished devices verkocht. Met name de refurbished iPhone is erg populair. Toch zijn er nog veel mensen die twijfelen over de aanschaf van een refurbished smartphone, omdat ze niet weten wat het precies inhoudt, waar de telefoon vandaan komt en wat de kwaliteit van zo’n refurbished telefoon is. Want hoe kan je anders dat grote prijsverschil verklaren? 

Wat is refurbished? 

In Nederland wordt bijna altijd de Engelse term refurbished gebruikt, maar de officiële vertaling is gereviseerd. Andere termen die hetzelfde betekenen en ook wel eens voorbijkomen zijn renewed, remarketed en remanufactured. Bij SWOOP hebben we het eigenlijk altijd over refurbished devices. Dit houdt in dat al onze devices al een eerdere eigenaar hebben gehad en zijn afkomstig uit de zakelijke markt. Daarna zijn ze volledig gecontroleerd, gewist, schoongemaakt en gerepareerd waar nodig. Sommige onderdelen hebben bijvoorbeeld een defect en moeten vervangen worden. Zo garanderen wij dat onze iPhones 100% technisch in orde zijn.  

Refurbished is daardoor niet te vergelijken met tweedehands. Bij SWOOP weet je namelijk zeker dat alle onderdelen gecheckt zijn en dat je toestel nog jaren mee kan. Daarnaast krijg je twee jaar garantie. Wanneer je tweedehands een iPhone aanschaft bij een particulier, ben je niet zeker van de herkomst van je toestel, de kwaliteit én heb je geen garantie. Je hebt dus geen idee van de technische staat van je nieuwe iPhone, in tegenstelling tot wanneer je een refurbished exemplaar koopt.  

Wat is het Keurmerk Refurbished? 

In 2019 deed het Keurmerk Refurbished zijn intrede. Dit is een initiatief van Techniek Nederland toen uit een rapport van de Consumentenbond bleek dat refurbished iPhones niet overal van dezelfde kwaliteit zijn. Door middel van het keurmerk wordt nu in kaart gebracht welke refurbishers het refurbishing proces volledig doorlopen en aan de kwaliteitseisen voldoen. 

Wanneer dit het geval is, krijgen zij een certificaat uitgereikt. Het resultaat hiervan is, is dat de leverancier door een onafhankelijke partij wordt gecontroleerd en dat je als consument meer zekerheid hebt over het product dat je aanschaft. Niet alle refurbishers die bij SWOOP zijn aangesloten beschikken over het keurmerk, zoals Tweedekans en Maxicom. In sommige gevallen resulteert dit in een prijsvoordeel. Let hier dus goed op bij je aankoop.  

Qua inhoud is een refurbished iPhone dus niet te onderscheiden van nieuw, maar hoe zit dat met de buitenkant? 

Wat zijn cosmetische condities? 

De cosmetische staat kan per refurbished product verschillen. Dit komt omdat de telefoon al eerder gebruikt is en de behuizing en het scherm niet altijd worden vervangen. Zo kan het voorkomen dat er krassen op het toestel zitten. Om hier duidelijkheid over te scheppen krijgen alle producten een cosmetische staat toegewezen. Dit wordt gedaan op basis van de hoeveelheid gebruikssporen. Hierin zijn verschillende gradaties opgesteld. Een iPhone met een goede cosmetische staat is dan ook goedkoper dan een iPhone met een uitstekende cosmetische staat, dat is wel zo eerlijk. Bij SWOOP kun je kiezen uit goed, zeer goed, uitstekend en uitmuntend. De inhoud van deze toestellen is bij alle gradaties hetzelfde.

Waarom is refurbished goedkoper dan nieuw? 

De devices die als refurbished worden verkocht zijn vaak maar een korte periode gebruikt. Toch kunnen ze niet meer als nieuw aangeboden worden, waardoor de prijs flink zakt. Telefoons en onderdelen die nog in goede staat zijn kunnen dus worden hergebruikt. Dit zorgt ervoor dat refurbished iPhones een stuk goedkoper aangeboden kunnen worden. Daarnaast worden de meeste telefoons ongeveer een jaar na de verschijningsdatum voor het eerst refurbished, wanneer er weer een nieuw model op de markt is verschenen. 

Het allernieuwste model zul je daarom niet snel refurbished zien worden aangeboden. iPhones die al een of twee jaar geleden zijn verschenen juist wel. Hierdoor is een refurbished iPhone ook een stuk voordeliger dan een nieuwe telefoon. Dat refurbished iPhones wat ouder zijn, wil niet zeggen dat deze telefoons niet nog jaren meegaan. Er zitten tegenwoordig namelijk weinig merkbare verschillen tussen de laatste generaties van de iPhone. Aan een refurbished iPhone heb je dus sowieso een zeer krachtige telefoon. 

Hoe duurzaam is een refurbished iPhone? 

Door een refurbished iPhone te kopen, geef je dit toestel een tweede leven. Gemiddeld wordt een smartphone namelijk maar twee jaar gebruikt, waarna hij wordt vervangen door een nieuwe. Wat er dan met het oude toestel gebeurt verschilt. Sommigen worden gerecycled, maar de meesten niet. Met een refurbished iPhone recycle je als het ware dus een telefoon die anders gewoon weggegooid zou worden. Ten eerste hoeven er hierdoor minder apparaten te worden geproduceerd, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten en er liters water worden bespaard. Ten tweede wordt er minder elektronisch afval weggegooid, wat na plastic namelijk de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is. Een refurbished iPhone is dus op meerdere manieren goed voor het milieu.