04-09-2023

Apple Watches vergelijken

Welke Apple Watch moet ik kiezen?

De eerste Apple Watch verscheen in 2015, wat inmiddels al ruim 7 jaar geleden is. Inmiddels zijn er dan ook verschillende versies van de Apple Watch uitgebracht, in het najaar van 2022 wordt de Series 8 verwacht. Het allereerste model is al even niet meer te verkrijgen, ook niet refurbished. De nieuwere edities wel, maar hoe kies je nou tussen vier verschillende Series Apple Watch? We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over welke Apple Watch je moet kiezen en leggen de specificaties naast elkaar.

Welke Apple Watch is waterproof?

De eerste modellen Apple Watch waren enkel spatwaterproof. Vanaf de Apple Watch Series 3 zijn de nieuwere edities tot 50 meter diep waterproof. Hierdoor is het een ideaal horloge om mee te zwemmen en deze workout te meten.

Let wel op: wanneer je een refurbished Apple Watch aanschaft, is dit model opengemaakt, schoongemaakt en klaargemaakt voor een nieuwe gebruiker. Hierdoor kan het zijn dat de Apple Watch niet geheel waterdicht is.

Kan de Apple Watch mijn slaap bijhouden?

Met behulp van de Slaap-app kan je je slaap meten. Wanneer je je horloge draagt tijdens het slapen, meet de Apple Watch door middel van je hartslag en ademfrequentie wanneer en hoe lang je slaapt. Je kunt vervolgens verschillende doelen instellen: een slaapdoel (hoeveel uur je per nacht wilt slapen), op welke tijden je wilt gaan slapen en wanneer je op wilt staan, en ontspantijd (hoe lang je voor het slapen in de slaapfocus wilt zijn). Met behulp van slaapschema’s houd je dit gemakkelijk bij.

De Slaap-app kun je gebruiken wanneer je watchOS 8 hebt geïnstalleerd op je Apple Watch. Op dit moment worden alle Apple Watches in ons assortiment (Series 3, 4, 5 en 6) hierdoor ondersteund. Wel geldt dat hoe recenter model je hebt, hoe beter de metingen zijn. Dit komt omdat de sensoren over de jaren verbeterd worden en er nieuwe sensoren worden toegevoegd.

Waarom kiezen voor een Apple Watch Cellular?

De Apple Watch Cellular of Apple Watch 4G biedt de mogelijkheid om een eSimkaart te koppelen aan je horloge. Dit is een digitale Simkaart die hetzelfde functioneert als de Simkaart die je in je iPhone hebt zitten. Hierdoor kun je je Apple Watch ook gebruiken om te bellen als je je iPhone niet bij je hebt en ben je altijd met het internet verbonden. Daarnaast zorgt deze eSim er ook voor dat de smartwatch je locatie nauwkeuriger meet tijdens een rondje hardlopen.

Er zijn in Nederland en België echter nog maar weinig aanbieders van Simkaarten voor de Apple Watch. Daarnaast moet je er dus een apart abonnement voor afsluiten, de eSim kan namelijk niet gekoppeld worden aan je huidige telefoonabonnement. De Apple Watches in ons assortiment zijn niet compatibel met eSimkaarten.

Welke Apple Watch heeft valdetectie?

Alle Apple Watches vanaf de Series 4 beschikken over valdetectie. Dit houdt in dat het horloge automatisch registreert wanneer je plotseling een harde val maakt en eventueel een noodoproep moet doen. In dat geval worden ook automatisch de contacten in jouw Medische ID ingelicht. Zo zijn jouw naasten direct op de hoogte wanneer er wat gebeurd. Wanneer je gevallen bent maar geen hulpdiensten niet nodig hebt, druk je eenvoudig de melding weg.

Valdetectie is met name een handige functie wanneer je minder goed ter been bent of wanneer je veel sport en op dat moment je Apple Watch draagt.

Wat is Apple Watch Nike?

Sinds de Apple Watch Series 2 heeft elke editie van de Apple Watch ook een Nike-versie gehad. Het idee erachter is dat deze Apple Watch speciaal voor hardlopers is. In feite werkt deze versie precies hetzelfde als de standaard editie en heeft de kast hetzelfde uiterlijk. Het horlogebandje dat je erbij krijgt is echter wel anders, dit bandje is duurzamer en ademt meer dan de gewone sportbandjes door het geperforeerde ontwerp. Daarnaast krijg je ook enkele extra wijzerplaten bij de Nike editie en staat er een Nike-logo op de achterkant van de Apple Watch. Wel is op deze Nike Apple Watch direct de Nike Run Club-app geïnstalleerd, waarmee je onder andere je hardlooprondjes kunt opnemen, je statistieken kunt bijhouden, en je geschiedenis kunt bekijken.

Specificaties

Voor Apple Watches geldt zeker hoe recenter het model, hoe geavanceerder het horloge. De Apple Watch Series 6 heeft beduidend meer en betere functionaliteiten dan de Apple Watch Series 3. Je keuze is natuurlijk helemaal afhankelijk van waarvoor je de Apple Watch wilt gaan gebruiken. De Series 3 en 4 zijn goede instapmodellen en zeer voordelig refurbished aan te schaffen. De Series 5 en 6 zijn eerder aan te raden wanneer je zeer nauwkeurig je gezondheid en workouts bij wilt houden.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 5
Apple Watch Series 6
Formaat38 of 42mm40 of 44mm40 of 44mm40 of 44mm
DisplaySecond-generation Retina OLED displayRetina LTPO OLED displayAlways-On Retina LTPO OLED displayAlways-On Retina LTPO OLED display
ProcessorS3 SiP met dual-coreS4 SiP met 64-bit dual-coreS5 SiP met 64-bit dual-coreS6 SiP met 640-bit dual-core
Opslag8GB16GB32GB32GB
SensorenOptische hartslagsensorElektrische hartslagsensor en optische hartslagsensor van de tweede generatieElektrische hartslagsensor en optische hartslagsensor van de tweede generatieZuurstofsaturatie sensor, elektrische hartslagsensor en optische hartslagsensor van de derde generatie
ValdetectieNeeJaJaJa

Het is wel belangrijk om te weten dat je de Apple Watch dient te gebruiken in combinatie met een iPhone. Je hebt namelijk een iPhone nodig om je Apple Watch te installeren. Ook in het gebruik haal je het meest uit je Apple Watch in combinatie met een iPhone. Het laatste besturingssysteem, watchOS 8, vereist een iPhone 6s of nieuwer in combinatie met iOS 15.