11-09-2023

Betaalbare iPhones, SE 2020 vs XR

De iPhone SE 2020 en iPhone XR werden beiden gelanceerd als instapmodel bij Apple. Dat houdt in dat ze een stuk goedkoper zijn dan de standaardmodellen, maar ook minder uitgebreide functies hebben. Deze betaalbare iPhones zijn echter wel heel verschillend van elkaar. In dit overzicht leggen we je uit wat de verschillen zijn.  

Design 

De Apple iPhone SE 2020 is de opvolger van de eerste versie van de iPhone SE die in 2016 gelanceerd werd. Net zoals zijn voorganger beschikt de editie uit 2020 over een ouder design, in dit geval dat van de iPhone 8, met de interne technieken van een recent model, de iPhone 11. Zo is in de iPhone SE 2 een compacte maar krachtige iPhone ontstaan.

De Apple iPhone XR daarentegen werd tegelijkertijd uitgebracht met de iPhone XS in 2018. Waar de XS een krachtigere versie van de iPhone X is, kan de XR gezien worden als de budgetversie. De iPhone XR heeft namelijk iets dikkere randen langs het scherm dan de iPhone X, de behuizing is gemaakt van aluminium in plaats van roestvrijstaal en de XR beschikt maar over één camera in plaats van twee. 

Scherm 

De iPhone SE 2020 en de iPhone XR zien er op het eerste gezicht natuurlijk best wel verschillend uit. Zo heeft de iPhone SE 2020 nog gewoon een thuisknop met Touch ID, terwijl de iPhone XR een van de eerste modellen is die met Face ID ontgrendeld moet worden. Hierdoor zijn de randen rondom het scherm een stuk minder groot dan die van de iPhone SE 2020, met uitzondering van de notch, waarin alle sensoren voor Face ID zijn verwerkt. Het komt erop neer dat de iPhone SE 2020 beschikt over een scherm van 4,7 inch, terwijl de iPhone XR een scherm van 6,1 inch heeft. 

Wat betreft technische specificaties zijn er echter geen verschillen tussen de schermen van deze twee goedkopere iPhones. Beiden beschikken over een LCD-scherm, met een pixeldichtheid van 326 ppi. Daarnaast zijn beide apparaten niet waterdicht, maar wel resistent tegen stof en waterdruppels. 

Camera 

Ook voor de camera geldt dat er eigenlijk geen verschillen zijn tussen die van de iPhone SE 2020 en die van de iPhone XR. Beide modellen beschikken over één camera op de achterzijde, een groothoeklens. Dit is dezelfde 12 megapixel camera met beeldstabilisatie. Hierdoor zul je minder snel bewogen foto’s maken. Aan de voorzijde hebben alle twee de iPhones ook dezelfde 7 megapixel-selfiecamera.  

In de anderhalf jaar tussen de release van de iPhone XR en de iPhone SE 2020 heeft Apple wel de camerafuncties uitgebreid. Zo heeft Apple de belichting van portretfoto’s verbeterd. Anderzijds kun je met de iPhone XR bijvoorbeeld wel Animoji’s en Memoji’s maken, terwijl dit met de iPhone SE 2020 niet kan. Daarnaast beschikken deze iPhones beiden niet over nieuwe functies zoals Nachtmodus.  

Processor 

Waar deze twee iPhones wel duidelijk verschillen, zijn de interne specificaties. Zoals eerder gezegd draait de iPhone SE 2020 op dezelfde chip als de iPhone 11, de A13 Bionic. De iPhone XR is iets ouder en draait dus op de A12 Bionic, welke iets minder krachtig is. In de praktijk zul je hier echter weinig van merken. Beide apparaten zijn enorm snel en draaien moeiteloos games of kunnen eindeloos je favoriete serie streamen. Wel is de kans groot dat de iPhone SE 2020 met zijn nieuwere chip langer ondersteund zal worden met iOS-updates dan de iPhone XR.  

Andere kenmerken 

Beide iPhones hebben twee opties wat betreft opslagcapaciteit: 64, 128 of 256 GB. Ook verschillen de iPhone SE 2020 en iPhone XR niet ten opzichte van draadloos opladen en de mogelijkheid tot Dual-sim. Deze telefoons zijn namelijk niet geschikt voor MagSafe, maar kunnen wel draadloos worden opgeladen met een Qi lader. Ook zijn beide iPhones te gebruiken met twee simkaarten, door middel van een nanosim en een eSIM.

Ook de prijs is natuurlijk een belangrijke factor bij de aankoop van een nieuwe telefoon. Deze goedkopere iPhones hadden al een zeer voordelige nieuwprijs, maar refurbished zijn ze nog aantrekkelijker. Een refurbished iPhone SE 2020 is namelijk al te verkrijgen vanaf 309 euro. De iPhone XR refurbished heeft ook een leuk prijskaartje, dit model is al te verkrijgen vanaf 335 euro. Dat is dus maar een prijsverschil van 25 euro! 

Het grootste verschil tussen deze twee iPhones is natuurlijk de manier van ontgrendelen. De iPhone SE 2020 unlock je met Touch ID, de iPhone XR met Face ID. De manier van ontgrendelen zal waarschijnlijk de doorslag geven in je keuze tussen deze betaalbare iPhones.  

Conclusie 

Beide telefoons zijn anno 2022 nog steeds goede keuzes die nog jaren mee kunnen gaan. Uit bovenstaande vergelijking komt duidelijk naar voren dat er eigenlijk maar weinig grote verschillen tussen deze twee iPhones zijn. Dat is ook niet heel gek, aangezien ze vrij snel na elkaar zijn uitgekomen. Vind je een groot scherm niet nodig en wil je liever een compacte iPhone? Ga dan voor de refurbished iPhone SE 2020. Kijk je bijvoorbeeld veel series of YouTube filmpjes op je mobiel en wil je graag je telefoon ontgrendelen met je gezicht? Ga dan voor de refurbished iPhone XR.  

Voor welke van deze betaalbare iPhones ga jij?