11-10-2023

co2-besparen-met-een-refurbished-iphone

CO2 besparen met een refurbished iPhone

Refurbished producten zijn natuurlijk goedkoop, maar voor velen is duurzaamheid en het milieu ook een belangrijke reden om voor refurbished te kiezen. Ook bij SWOOP vinden we duurzaamheid erg belangrijk en zetten we ons daar graag voor in. 

Een refurbished iPhone 

Wil je ook je steentje bijdragen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is een refurbished iPhone wat voor jou!  

iPhones worden nog jarenlang ondersteund met software updates en nog langer met beveilingsupdates. Ook WhatsApp blijft ongeveer tien jaar te gebruiken op een iPhone. Als het aan de software ligt hoef je dus echt niet het nieuwste model aan te schaffen.

CO2-uitstoot 

Als je een nieuwe iPhone koopt, komt vanaf het moment dat er wordt gestart met de productie tot aan het moment dat jij de iPhone in je bezit hebt een heleboel CO2-uitstoot vrij. Apple is zich hier maar al te best van bewust en doet hard haar best om dit te verminderen en haar werkwijze milieuvriendelijker te maken. Toch gaat dit bij een iPhone gemiddeld om bijna 70 kg CO2-uitstoot.

CO2 besparing 

Ruim 80% van die 70 kg CO2-uitstoot komt vrij bij de productie van de iPhone. Andere boosdoeners zijn transport, verpakking, gebruik en recycling. Daar kan je als consument en als refurbisher weinig aan veranderen. Je kunt echter wel onnodige CO2-uitstoot tegengaan door een refurbished iPhone aan te schaffen. In dat geval bespaar je de wereld gemiddeld 55 kg aan CO2-uitstoot. Dat is evenveel als wanneer je met de auto een rit van 250 km maakt, bijvoorbeeld van Den Haag naar Groningen of andersom.

De grootste bespaarders 

De meest duurzame refurbished optie zijn de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Als je een van deze twee modellen refurbished aanschaft, bespaar je wel 70 kg CO2-uitstoot! Over het algemeen geldt hoe groter, hoe meer CO2 er vrij komt. De iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max volgen de grote versies van de iPhone 12 namelijk op de voet.  

Ook bij de productie van iPads en 
MacBooks komt er nog veel meer CO2-uitstoot vrij. Wil je weten hoe veel dit is of met welke iPhone je de minst duurzame keuze maakt? Kijk dan eens op de milieu-pagina van Apple. Over elk device dat zij uit hebben gebracht is een rapport beschikbaar waarin je deze cijfers kunt bekijken.