12-05-2022

De geschiedenis van de iPhone

De geschiedenis van de iPhone

Vorige week was het precies 15 jaar geleden dat de allereerste iPhone werd verkocht. Sinds die ene dag in 2007 vliegen de telefoons als warme broodjes over de toonbank en zijn er al veel verschillende versies uitgebracht. Een iPhone zonder GPS kun je je nu misschien niet meer voorstellen, maar de eerste iPhone eigenaars moesten toch echt zonder doen.

iPhone 2G – 2007

In 2007 stond de wereld op zijn kop met de aankondiging van de allereerste iPhone. De iPhone was zeer vernieuwend, omdat je nog nooit eerder kon bellen, internetten én muziek luisteren op één apparaat. Al gauw bleek de telefoon een daverend succes. Hoewel de iPhone officieel niet in Nederland verkrijgbaar was, zijn er toch een heleboel toestellen geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten.

iPhone 3G – 2008

Een jaar later verscheen de iPhone 3G, nu ook officieel in Nederland. En de naam zegt het al, met dit toestel kon je nog sneller internetten door middel van 3G. Ook werd er voor het eerst een ingebouwde GPS toegevoegd aan de iPhone.

iPhone 3GS – 2009

Wat betreft uiterlijk lijkt de iPhone 3GS enorm op zijn voorganger, er zijn nauwelijks verschillen. Wel is dit toestel sneller dan de telefoon uit 2008, de S staat namelijk voor speed. Ook de camera heeft een upgrade gekregen: het is nu mogelijk om te filmen met de iPhone en het aantal megapixels is verhoogd van 2 naar 3.2.

iPhone 4 – 2010

Met de iPhone 4 werd een geheel nieuw design geïntroduceerd. Het toestel is platter en gemaakt van glas in plaats van plastic. Ook is dit de eerste iPhone met een Retina LCD-beeldscherm. Daarnaast is de iPhone 4 voorzien van een 5 megapixel camera aan de achterzijde en doet de frontcamera voor het eerst zijn intrede. De tijd van selfies is nu echt aangebroken.

iPhone 4S – 2011

De iPhone 4S krijgt geen nieuw design, maar borduurt verder op dat van de iPhone 4. De verbeteringen hebben vooral aan de binnenkant plaatsgevonden. De camera aan de achterzijde heeft weer 3 extra megapixel gekregen en kan nu ook in Full HD filmen. Daarnaast zorgt de DualCore processor dat de telefoon een stuk sneller is. De grootste verandering is echter de toevoeging van Siri. Dit is niet het eerste spraakbesturingssysteem, maar wel de enige assistent die begrijpt wat je zegt en hier steeds beter in wordt naarmate je Siri meer gebruikt.

iPhone 5 – 2012

Wat direct opvalt aan de iPhone 5 is dat het beeldscherm groter is geworden. Niet in de breedte, maar enkel in de lengte. Hierdoor is er ruimte voor een extra rij apps. Ook is de achterzijde nu voorzien van aluminium in plaats van glas, waardoor de telefoon beter beschermd is tegen valschade. De iPhone 5 is ook de eerste iPhone met de Lightning connector. Deze verving de grote 30-pins oplader.

iPhone 5S – 2013

De iPhone 5S is een belangrijke in dit rijtje. Wederom verandert er niets aan het uiterlijk, maar heeft met name de techniek grote stappen gemaakt. De iPhone 5S introduceert de vingerafdrukscanner. Het is de eerste iPhone die je dus met Touch ID kunt ontgrendelen. Daarnaast wordt in dit model ook een Motion Co-processor toegevoegd, die zeer nauwkeurig je positie en snelheid kan meten. Hierdoor wordt het voor sporters veel makkelijker om hun workouts vast te leggen zonder daarvoor aparte gadgets te hoeven gebruiken.

iPhone 5C – 2013

De eerste budget iPhone maakt zijn intrede in 2013. De iPhone 5C is het kleine broertje van de 5S: de processor is minder snel omdat er een oudere chip in zit, de Motion Co-processor ontbreekt, de camera is minder geavanceerd en er zit geen vingerafdrukscanner in de thuisknop. Daarnaast is de behuizing van plastic gemaakt in plaats van aluminium, wat een gevarieerd kleurenpalet oplevert voor de 5C.

iPhone 6 – 2014

De iPhone 6 krijgt een geheel nieuw design. De randen van de telefoon zijn rond en daarnaast is het toestel dunner en groter geworden. Ook is dit de eerste versie van de iPhone waarbij er ook gekozen kan worden voor een Plus-versie, dit toestel is groter dan de gewone iPhone 6, maar is aan de binnenkant wel geheel hetzelfde.

iPhone 6s – 2015

Een jaar later verschijnt de iPhone 6s, de verbeterde versie van de iPhone 6. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwere, sterkere chip en beide camera’s zijn beter van kwaliteit. Er kan bijvoorbeeld voor het eerst gefilmd worden in 4K. Ook wordt er drukgevoeligheid toegevoegd aan het beeldscherm, waardoor er gebruik gemaakt kan worden van 3D-Touch.

iPhone SE – 2016

De iPhone SE is de tweede budget telefoon van Apple. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een verouderd design, dat van de iPhone 5S, maar met de binnenkant van een iPhone 6s. Hij is dus net zo krachtig en veelzijdig, maar een stuk kleiner en dus toegankelijker.

iPhone 7 – 2016

De iPhone 7 borduurt verder op de iPhone 6s. Het design blijft grotendeels onveranderd. Wel is nu de koptelefoon aansluiting verdwenen en dienen er oortjes met een lightning aansluiting gebruikt te worden. Ook is de iPhone 7 de eerste in zijn serie die waterbestendig is. De iPhone 7 heeft ook nog een grotere broer: de iPhone 7 Plus. De Plus versie heeft als toevoeging aan de achterkant een extra camera, waardoor het mogelijk wordt om portretfoto’s te maken en in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.

iPhone 8 – 2017

De iPhone 8 kan je, voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone, draadloos opladen. Dit kan door middel van de glazen achterkant. Daarnaast is de iPhone 8 een stuk sneller dan zijn voorgangers en is het verschil groter dan ooit tevoren. Dit komt omdat er nu een HexaCore processor in de iPhone zit, waardoor de verdeling tussen lichte en zware taken beter in balans is.

iPhone X – 2017

In 2017 bestaat de iPhone 10 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd niet lang na de introductie van de iPhone 8 een nieuw model geïntroduceerd: de iPhone X, waarbij de X het Romeinse cijfer voor 10 is. De iPhone X krijgt een geheel nieuw design, zonder thuisknop en met notch waar de camera en luidspreker in verstopt zitten. Hierdoor is het scherm een stuk groter, zonder dat het formaat van de telefoon zelf veel groter is geworden. Omdat de thuisknop is verdwenen, doet Face ID zijn intrede. Daarnaast is een dubbele camera aan de achterzijde vanaf dit moment de standaard.

iPhone XS – 2018

Een jaar later verschijnt de iPhone XS. Dit is de verbeterde versie van de iPhone X. Aan de buitenkant zien de telefoons er hetzelfde uit, maar vooral aan de binnenkant is veel veranderd. De iPhone XS is nog sneller en krachtiger dan zijn voorganger. Ook is dit de eerste iPhone die officieel waterdicht is. De iPhone XS is er ook in een Max versie, dit toestel is iets groter van formaat maar wat betreft inhoud hetzelfde.

iPhone XR – 2018

Ook de iPhone X is er in een budgetversie: de iPhone XR. De telefoon is voorzien van iets minder goede specificaties dan de XS en er is maar één camera. Daarnaast is de iPhone XR te verkrijgen in allerlei vrolijke kleurtjes.

iPhone 11 – 2019

Hierna volgt de iPhone 11. Verbeteringen liggen vooral op het gebied van de camera. Zo wordt bijvoorbeeld Nachtmodus toegevoegd. De iPhone 11 is eigenlijk een budgetmodel. Deze iPhone is namelijk in verschillende versies te verkrijgen: de standaard iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. De Pro-modellen zijn wat krachtiger en hebben drie camera’s in plaats van twee. De Pro Max is zoals de naam al zegt van groter formaat.

iPhone SE – 2020

Voor liefhebbers van de thuisknop wordt in 2020 de nieuwe iPhone SE geïntroduceerd. Ook hier geldt dat de nieuwe technieken in een oud jasje worden geplaatst. De iPhone SE 2020 heeft het uiterlijk van de iPhone 8, maar beschikt over dezelfde processor als de iPhone 11.

iPhone 12 – 2020

De iPhone 12 is net als de 11 te verkrijgen in een standaardversie, een 12 Pro en een 12 Pro Max. Daar wordt echter nog een iPhone 12 mini aan toegevoegd. Dit model is ongeveer even groot als de iPhone SE 2020, waardoor het lekker in de (kleine) hand ligt, maar het dus een groter scherm heeft. De iPhone 12 komt ook met een aantal vernieuwingen. Een hiervan is MagSafe, waardoor de iPhone magnetisch is en op die manier gekoppeld kan worden aan accessoires en draadloze opladers. Daarnaast is het design aangepast. Er wordt weer gebruik gemaakt van de rechte randen zoals ook het geval was bij de iPhone 4 en 5. Ook is het beeldscherm van sterker materiaal en is deze telefoon geschikt voor 5G.

iPhone 13 – 2021

De iPhone 13 lijkt wat betreft uiterlijk enorm op de iPhone 12. Het meest opvallende verschil is echter de positionering van de camera’s. Waar deze eerst recht onder elkaar stonden, is er nu gekozen voor diagonaal. Dit heeft alles te maken met de nieuwe, verbeterde lenzen die zijn gebruikt. Deze vangen bijvoorbeeld veel meer licht op en bevatten optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Met de iPhone 13 Pro kan je zelfs macrofoto's maken. Verder is de notch iets kleiner en is de processor zoals altijd weer ietsje sneller. Een ander belangrijk verschil is de batterij. De iPhone 13 gaat zeker twee uur langer mee.

iPhone SE – 2022

Het werd weer tijd voor een nieuwe iPhone SE. Omdat er nog steeds veel liefhebbers van de thuisknop met Touch ID zijn, heeft Apple er ditmaal voor gekozen om hetzelfde design aan te houden. Uiterlijke verschillen tussen de SE uit 2020 en 2022 zijn er dus niet. Wat betreft inhoud bezit de iPhone SE 2022 over dezelfde chip als de iPhone 13.

Deze iPhone SE zal zeker niet de laatste zijn. In september verschijnt de iPhone 14, die ongetwijfeld weer een stuk krachtiger en sneller is dan zijn voorgangers. Ieder jaar kunnen we ons opmaken voor een nog geavanceerdere gadget, want de iPhone is een apparaat voor veel meer dan alleen bellen, internetten en muziek luisteren.

iPhone 14 – 2022

De iPhone 14  vertoont qua uiterlijk aanzienlijke gelijkenissen met de iPhone 13. Het meest in het oog springende verschil betreft echter de plaatsing van de camera's. Waar ze voorheen recht onder elkaar stonden, is nu gekozen voor een diagonale opstelling. Dit is te wijten aan de nieuwe, verbeterde lenzen die zijn toegepast. Deze lenzen vangen bijvoorbeeld aanzienlijk meer licht op en zijn voorzien van optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Met de iPhone 13 Pro is het zelfs mogelijk om macrofoto's te maken. Bovendien is de inkeping (notch) iets kleiner en is de processor zoals gebruikelijk weer iets sneller. Een ander belangrijk verschil betreft de batterij. De iPhone 13 gaat zeker twee uur langer mee..