13-10-2020

Heb ik de iPhone 12 nodig?

Apple heeft de iPhone 12 aangekondigd! Een schitterende smartphone met een scherpere camera, een snellere chip én 5G. Op de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max modellen zit zelfs een LiDAR scanner waarmee augmented reality nog beter tot leven komt, maar aan die specificaties zit wel een flink prijskaartje: 809 tot 1.609 euro. Is de iPhone 12 dat waard?

5G: Supersnel internet, maar (nog) niet in Nederland

Natuurlijk bieden de grote telecomproviders al 5G aan in Nederland, maar is dit wel zo snel als dat ze doen overkomen? De snelste frequentie waarmee 5G de snelheid haalt die het beloofd, wordt pas in 2022 geveild in Nederland. Op dit moment is alleen een 5G frequentie beschikbaar die maar iets sneller is ten opzichte van 4G. Het verschil tussen 4G en 5G is op dit moment minimaal, daarnaast is het 4G netwerk snel genoeg voor de reguliere gebruiker. De super snelle 5G frequentie die geveild wordt in 2022, wordt niet ondersteunt op de iPhone 12 modellen die in Nederland worden verkocht. Iets met een spreekwoord en een dode mus…

Camera: Nog steeds 12 megapixel

De vernieuwde camera op de iPhone 12 werd groots aangekondigd. Alle iPhone 12 modellen hebben nachtmodus (net als de iPhone 11) waardoor er met weinig licht beter foto’s gemaakt kunnen worden. De groothoeklens van 12 megapixel had de iPhone 6s Plus ook al en de LiDAR scanner is een leuke toevoeging maar geen ‘must have’. Voor de echte professionele fotografen zou de iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max echt een goede toevoeging zijn. Voor de huis-tuin en keukenfotografen onder ons ben je met een iPhone 8 Plus prima voorzien als je kijkt naar de camera.

A14 chip: De snelste ooit in een smartphone!

Ferme taal: De snelste chip ooit in een smartphone. Maar als we heel eerlijk zijn, wie benut de processor van zijn iPhone optimaal? Wanneer je niet veel gebruik maakt van augmented reality en flinke grafische apps ga je het verschil niet merken in dagelijks gebruik. Wanneer je een iPhone alleen gebruikt om te bellen, mailen, WhatsAppen, FaceTimen en je Instagram, TikTok en Facebook tijdlijn te checken, ga je die verbeteringen niet merken. Een iPhone 7, iPhone 8 of iPhone XR is daar ook prima geschikt voor.

Conclusie

De iPhone 12 is een prachtig toestel. De combinatie van het design van de iPhone 5 met het scherm van de iPhone X, iPhone XS en iPhone 11 is werkelijk schitterend. Maar is het prijskaartje deze investering wel waard? Met een iPhone zonder 5G, zonder de A14 chip en de verbeterde camera kun je ook nog jaren vooruit. Het grootste verschil in de toestellen is uiteindelijk het prijskaartje. Met bijvoorbeeld een iPhone 8 kun je ook prima al je dagelijkse dingen doen, prima foto’s maken, draadloos opladen en betalen met Apple Pay. Een refurbished iPhone 8 van RefurbishedDirect is alleen ruim 500 euro goedkoper dan de goedkoopste variant van de nieuwe toestellen: de iPhone 12 mini. Krijg je er van ons ook nog een complete oplader bij ;)