19-03-2023

iPhone XR versus iPhone 11

Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare en relatief nieuwe refurbished iPhone, dan neem je in je keuze ongetwijfeld de iPhone XR en de iPhone 11 mee. De iPhone XR verscheen in 2018, al vrij snel na zijn voorganger de iPhone X. De X-familie was razend populair vanwege de grote veranderingen die werden doorgevoerd: de homeknop verdween en Face ID werd toegevoegd. De iPhone 11 volgde een jaar later, in 2019. De vraag is nu natuurlijk hoeveel verschil dat jaar heeft gemaakt. Om daarachter te komen, vergelijken wij de iPhone XR en iPhone 11 met elkaar op het gebied van design, beeldscherm, camera, processor en andere kenmerken. Ga jij voor de iPhone XR of iPhone 11?

Design

Wat betreft design lijken deze twee iPhones enorm op elkaar. Ze hebben precies dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht, namelijk 6.1 inch en 194 gram. Ook beschikt zowel de iPhone XR als de iPhone 11 over een aluminium behuizing en een glazen achterzijde. Ook aan de voorzijde zijn er geen verschillen. De enige manier waarop je ze van elkaar kunt onderscheiden zijn de camera, maar daarover later meer, en de kleuren. De iPhone XR is beschikbaar in zwart, wit, rood, geel, blauw en koraal, een gevarieerd kleurenpalet dus. Maar ook de iPhone 11 is in veel verschillende kleuren te verkrijgen: zwart, wit, rood, geel, paars en mintgroen. Ook hier is dus overlap, maar de kleuren blauw, koraal, paars en mintgroen zijn wel echt kenmerkend voor deze twee iPhone-modellen, en worden niet bij andere generaties van de iPhone gebruikt. Ook is de positie van het Apple-logo iets veranderd, deze is op de iPhone 11 in het midden van het toestel gezet, in plaats van iets hoger.

Scherm

De iPhone XR en iPhone 11 beschikken allebei over een LCD-beeldscherm. Ze hebben dus geen OLED-scherm, zoals de iPhone XS en iPhone 11 Pro. De XR en 11 hebben namelijk een Liquid Retina scherm, wat de voordelen van zowel LCD als OLED heeft. Zo zijn de verversingssnelheid en de kleurcontrasten enorm verbeterd, waardoor het een stuk dichter bij OLED in de buurt komt dan een normaal LCD-scherm. Het scherm is over de volledige grootte van het toestel uitgestrekt. Beide telefoons beschikken ook over een notch, waarin een speaker en de selfiecamera verwerkt zitten. De homeknop ontbreekt en de iPhones zijn te ontgrendelen door middel van Face ID.

Camera

Zichtbare verschillen tussen de iPhone 11 en iPhone XR komen pas echt naar voren wanneer we de camera’s met elkaar vergelijken. Wat van de buitenkant al zichtbaar is, is dat de XR maar één lens heeft, terwijl de 11 er twee heeft. De 11 beschikt naast een groothoeklens ook over een ultragroothoeklens, en beschikt ook over Nachtmodus, een functie die de XR niet heeft. Daarnaast beschikt de iPhone 11 ook over 2x optische zoom, wat de XR niet heeft. Beide camera’s hebben een 12 megapixel camera aan de achterzijde.

Aan de voorzijde verschillen de twee iPhone-modellen ook. De selfiecamera van de iPhone 11 heeft namelijk een behoorlijk upgrade gekregen. Terwijl de selfiecamera van de iPhone XR 7 megapixels heeft, beschikt de selfiecamera van de iPhone 11 over 12 megapixels. Er kan zelfs ook mee gefilmd worden in 4K. Dit zijn de nieuwe standaarden van de selfiecamera die ook terug te zien zijn in nieuwere modellen zoals de iPhone 12 en 13.

Processor

Ook op het gebied van processor zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee iPhones. De iPhone XR beschikt over een A12 Bionic chip, wat hem al supersnel en krachtig maakt. De iPhone 11 echter beschikt over een A13 Bionic chip, wat deze telefoon volgens Apple wel 20% sneller maakt dan zijn voorganger. Daarnaast heeft de iPhone 11 ook iets meer werkgeheugen dan de iPhone XR, namelijk 4GB in plaats van 3GB. Ook dit zorgt ervoor dat apps sneller draaien op de iPhone 11 dan op de iPhone XR.

Andere kenmerken

Beide toestellen zijn beschikbaar in 64GB of 128GB, de iPhone 11 is echter ook nog te verkrijgen met 256GB geheugen. Door de glazen behuizing is het ook mogelijk om de iPhone 11 en de iPhone XR draadloos op te laden, met behulp van een MagSafe-lader.

Waar de iPhone XR waterbestendig is en tot 30 minuten 1 meter diep kan, is de iPhone 11 waterdicht. Deze iPhone kan tot 30 minuten 2 meter diep onderwater volhouden. In theorie is de iPhone 11 dus beter tegen water bestendig. Voor refurbished iPhones geldt echter dat er niet gegarandeerd kan worden dat de telefoon daadwerkelijk nog waterbestendig of waterdicht is. Dit komt omdat de telefoons zijn opengemaakt en onderdelen eventueel zijn vervangen.

Omdat iPhones gemiddeld 6 jaar worden ondersteund door nieuwe iOS updates, is de verwachting dat de iPhone XR in 2023 voor het laatst geüpdatet kan worden naar een nieuwe iOS versie. Voor de iPhone 11 geldt dat dit moment verwacht wordt in 2024. Wanneer dit het geval is, zal Apple wel nog beveiligingsupdates blijven ontwikkelen voor de verouderde besturingssystemen. Het betekent dus niet dat je iPhone na die tijd niet meer te gebruiken is.
Conclusie

Hoewel de twee telefoons in eerste instantie veel op elkaar lijken, zijn er toch ook duidelijke verschillen. De iPhone 11 is dus wel echt een stuk beter dan de iPhone XR. De processor en de camera geven hierin de doorslag. Dit is dan ook terug te zien in de prijs. Bij Refurbisheddirect is een refurbished iPhone XR tot wel €150 voordeliger dan een refurbished iPhone 11.

Een refurbished iPhone XR blijft nog steeds een goede aankoop, zeker wanneer je op zoek bent naar een telefoon van groot formaat en met Face ID, maar hem niet heel intensief en/of als fototoestel wilt gebruiken. Een refurbished iPhone 11 is aan te raden voor een iets intensievere gebruiker, die ook veelvuldig gebruik wil maken van de camera.

Beide iPhones vallen in een aantrekkelijke prijscategorie, je bent sowieso voordeliger uit dan wanneer je een nieuwe telefoon koopt. Daarnaast is refurbished natuurlijk ook een bewuste keuze. Goed voor je portemonnee én voor het milieu.