14-12-2023

macbook-keys-blog

MacBook sneltoetsen die je moet kennen

Of je nou al jaren een Mac-gebruiker bent, of dat je er net je eerste MacBook hebt aangeschaft, er zijn heel veel handige sneltoetsen die je kunt gebruiken. Met sneltoetsen kun je, de naam zegt het al, snel functies uitvoeren waar je anders een paar muisklikken voor nodig had. Veel werkzaamheden gaan makkelijker omdat je met je rechterhand de muis bedient, terwijl je met je linkerhand op het toetsenbord bepaalde sneltoetsen gebruikt.

Force Quit programma’s

Wanneer een programma vastloopt is soms de enige optie om het programma geforceerd af te sluiten. Iedereen kent waarschijnlijk wel Ctrl + Alt + Delete, zo open je namelijk Taakbeheer op een Windows computer. Bij een Mac steekt deze sneltoets echter net even iets anders in elkaar. Op een (refurbished) Mac kies je namelijk voor Command + Option + Escape, waarmee je een geforceerde stop kunt uitvoeren. Wanneer je vervolgens je programma weer opnieuw opstart, is de kans groot dat alles weer werkt. Let wel op: door geforceerd te stoppen gaan alle niet opgeslagen gegevens verloren.

Bestanden naar prullenbak

Ben je je bureaublad of een andere map met bestanden aan het opruimen? Dan ben je vast druk in de weer om bestanden naar de prullenbak te verslepen of via de rechtermuisknop naar de prullenbak te verplaatsen. Dit kan veel sneller! Er is hier namelijk een sneltoets voor: Command + Delete (ook wel Backspace).

Schermafbeelding maken

Een schermafbeelding of screenshot maken op je Mac kan op verschillende manieren. Zo maak je met Command + Shift + 3 een screenshot van het hele scherm. Druk je de toetsen Command + Shift + 4 in, dan kun je een deel van het scherm selecteren waar je een schermafbeelding van wil maken. Met Command + Shift + 5 krijg je een keuzemenu voor het maken van een schermafdruk. Je kunt hier kiezen voor het hele scherm, een geselecteerd vak of een bepaald venster. Ook kan je via deze sneltoets een schermopname maken. Met een schermopname kun je bijvoorbeeld een tutorial maken of de game die je speelt vastleggen.

Snel wisselen tussen tabbladen

Ook je internetbrowser is goed te bedienen door enkel je toetsenbord te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de pijltjestoetsen gebruiken om te scrollen. Maar wist je dat je ook met een toetscombinatie van tabblad kan wisselen? Dit kan zelfs op verschillende manieren:
  1. Met Command + Option + pijltje links/rechts beweeg je tussen de tabbladen
  2. Met Control + Tab beweeg je vooruit (rechts) tussen tabbladen, met Control + Tab + Shift ga je weer terug naar links. Let op: hiervoor gebruik je dus niet de Command-toets, maar de Control-toets.
  3. Ga voor Command + 1/2/3/4/ (het tabbladnummer) als je een specifiek tabblad open hebt staan. Let op: dit werkt natuurlijk alleen goed als je niet meer dan 9 tabbladen open hebt staan.

Snel switchen tussen programma’s

Wil je snel wisselen tussen verschillende programma’s, dan kan dat natuurlijk ook. Hiervoor is de sneltoets Command + Tab. Soms heb je echter meerdere vensters van hetzelfde programma open staan, bijvoorbeeld de browser. Om tussen verschillende schermen van hetzelfde programma te switchen gebruik je Command + ~. De ~ zit afhankelijk van je toetsenbord links van de Z (QWERTY NL) of links van de 1 (QWERTY INT).

Het volume in kleinere stappen aanpassen

Op je Mac toetsenbord zitten al drie toetsen om het volume te regelen: volume uit, volume zachter en volume harder. Nu kan je die laatste twee ook gebruiken in een toetscombinatie. Door Option + Shift + Volume hoger of Volume zachter te gebruiken, kan je het volume in kleinere stappen aanpassen.

Snel naar een andere pagina navigeren

Zoals hiervoor al bleek zijn er veel toetscombinaties waarmee je sneller met je browser kan werken. In Chrome of Safari kun je ook een sneltoets gebruiken om het slimme zoekveld te selecteren. Dit doe je door Command + L te gebruiken. Je hoeft je muis dus niet eens te gebruiken als je even snel wat wil googelen of een andere site wil intikken.

Emoji toetsenbord

Als je aan het chatten bent op je Mac, zul je vast wel eens gebruik maken van emoji’s. Net als op de iPhone en iPad heeft de Mac hier een speciaal toetsenbord voor. Deze kan je op verschillende manieren oproepen. Wanneer je gebruik maakt van de sneltoets Command + Control + Spacebar (Spatie), verschijnt er een apart menu met je meest gebruikte emoji’s, voor extra snel gebruik en alle emoji’s per categorie. Je kunt vervolgens een woord typen om een emoji te zoeken of met je muis scrollen. Uiteindelijk heb je ook altijd je muis nodig om de gewenste emoji te kiezen.

Tabblad sluiten in de browser

De browser sneltoetsen zijn nog niet op! We kunnen zeker nog even doorgaan. De volgende sneltoets is weer een hele handige. Met Command + W sluit je het huidige tabblad van Chrome, Safari of een andere internetbrowser.

Naar het bureaublad

Je scherm even vrijmaken van alle openstaande programma’s om bij je bureaublad te komen? Dat kan gemakkelijk door Command met F3 te combineren. In dat geval wijken alle programma’s die je open had staan van je bureaublad. Maak je gebruik van meerdere schermen, dan gebeurt dit op alle schermen. Heb je een bestand of programma van je bureaublad geopend, dan komen al je openstaande vensters ook weer tevoorschijn.

Krijg je niet genoeg van sneltoetsen?

Je kunt op een Mac ook je eigen sneltoetsen instellen voor bepaalde apps of acties die je regelmatig gebruikt. Dit doe je door naar Systeemvoorkeuren te gaan > Toetsenbord > Toetscombinaties > Toetscombinaties voor programma’s > + om een app toe te voegen. Hierna vul je de gewenste toetscombinatie in en de opdracht die daarbij hoort. Let wel op: deze opdracht moet exact overeenkomen met een van de menucommando’s. Anders herkent je Mac de opdracht niet. Je kunt de sneltoets koppelen aan een bepaalde app, of voor alle programma’s gebruiken.