21-01-2022

Minder e-waste veroorzaken en meer besparen

Minder e-waste veroorzaken en meer besparen?Gek genoeg associëren we duurzaamheid vaak vooral met de eerste lettergreep uit die term: duur. Ouderwets, onnodig en vooral erg zonde. Want door iets slimmere keuzes te maken kunnen veel bedrijven én particulieren enorm besparen. Op de eigen uitgaven én de e-waste die zij veroorzaken.

De sleutel tot het succes: e-waste

E-waste is de term die we gebruiken voor elektronisch afval. Onze oude laptops, smartphones en andere devices zitten boordevol stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Een deel van onze e-waste wordt verwerkt in ontwikkelingslanden. Door het ontbreken van goede richtlijnen zorgt dit daar voor extra veel schade aan het milieu en de volksgezondheid.

Inderdaad, dat klinkt nog niet echt als een succesverhaal. De kans om het verhaal te veranderen ligt voornamelijk in het Nederlandse bedrijfsleven. Aan de ene kant door e-waste op een verantwoorde manier af te laten voeren. Maar vooral door de hoeveelheid e-waste te beperken en tegelijkertijd te besparen. Maar hoe dan?

Noodzaak nieuwe hardware valt weg

Dat refurbished hardware voor veel processen een veel logischere keuze is dan nieuwe hardware weet je vast al wel. Voor simpele taken hebben je nou eenmaal niet altijd de nieuwste apparatuur nodig. En dat geldt eigenlijk in steeds meer gevallen.

Dat komt omdat er de laatste jaren eigenlijk geen grote stappen meer worden gemaakt in de performance van zakelijke laptops en pc’s. De snelheid van processors groeit tegenwoordig in veel kleinere stappen dan een paar jaar geleden. De noodzaak van nieuwe hardware valt daarmee voor steeds meer toepassingen eigenlijk weg.

Dubbel besparen met refurbished hardware

Dat betekent dat je als (zakelijke) gebruiker dubbel kunt besparen door refurbished hardware te gebruiken. Allereerst natuurlijk in de aanschafprijs, die vele malen lager ligt dan die van nieuwe hardware. Maar ook in de impact die je hebt op het milieu.

Want wist je dat je met een refurbished laptop al snel 2 kilo aan e-waste bespaart? En dat die besparing bij een refurbished desktop computer zelfs 4,4 kilo is? Dat zorgt er natuurlijk voor dat die enorme berg e-waste heel snel kleiner wordt en er ook nog eens minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bij SWOOP zie je trouwens bij elk product een indicatie van de hoeveelheid e-waste die je bespaart.

Waarom nog wachten?

Duurzaamheid is iets dat veel ondernemers en particulieren nog voor zich uit schuiven. Want het is duur, ingewikkeld en je ziet nooit echt wat nu eigenlijk de impact is. Zoals je hebt gelezen, kloppen die drie aannames niet meer:

  1. Refurbished hardware is voordeliger dan nieuwe hardware
  2. De overstap naar refurbished hardware is goed te maken
  3. Je ziet per product duidelijk wat je aan e-waste bespaart

Meer weten over de besparingen die jouw bedrijf kan realiseren? Wij zetten het graag helder voor je op een rij, dus neem gerust contact met ons op!