15-08-2023

Repareer zelf je iPhone

In alle aspecten van de maatschappij merk je dat er meer aandacht aan duurzaamheid wordt besteed. Dat geldt ook voor het onderwijs. Dit blijkt uit het feit dat 21st Century Economics lesmateriaal heeft ontwikkeld rondom repareerbaarheid en hier in veel economielessen gebruik van wordt gemaakt. Repareren is een zeer actueel thema, omdat men steeds meer bewust is van de hoeveelheid elektronisch afval die wij jaarlijks produceren en hoe slecht dat wel niet voor het milieu is. Zo ook Apple, die recent het Apple Self Service Repair programma aankondigde.

Vervangen of repareren?

Door je elektronische apparatuur te repareren in plaats van direct te vervangen, kun je de levensduur van je telefoon of computer enorm verlengen. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks minder elektronisch afval wordt weggegooid en de stapel E-waste dus minder sterk groeit. Toch is repareren nog steeds niet de gangbare keuze. Er wordt nog vaak vergeten dat je na je aankoop een aantal jaar garantie hebt.

Voorheen moest je, wanneer je je iPhone wilde laten repareren met officiële Apple onderdelen en om te voorkomen dat je garantie verviel, naar de Apple Store of een andere erkende reparateur, ook wel een Apple Authorised Service Provider. Hoewel de Apple Store in Nederland enkel in Amsterdam, Haarlem en Den Haag te vinden is, zijn er gelukkig wel een heleboel van deze Apple serviceproviders in andere steden. Het nadeel is alleen dat zo’n reparatie nogal kan oplopen in de kosten, zeker als het niet onder de garantie valt of wanneer je geen verzekering hebt.

Apple Service Repair programma

Om het voor iedereen makkelijker te maken, heeft Apple afgelopen november aangekondigd dat iedereen voortaan zelf de belangrijkste reparaties aan zijn of haar iPhone kan uitvoeren met het Apple Self Service Repair programma. Hiermee kun je zelf het display, de batterij en de camera repareren. Het duurt helaas nog even voordat we dit in Nederland kunnen doen. In 2022 zal het programma eerst worden uitgerold in de VS, waarna het gedurende het jaar wordt uitgebreid naar andere landen.

Daarnaast geldt ook dat dit Repair programma in eerste instantie alleen beschikbaar is voor iPhone 12 en iPhone 13 gebruikers. Het is onduidelijk of hier later ook de oudere modellen aan worden toegevoegd. Wel is al bekendgemaakt dat ook andere onderdelen later beschikbaar worden om zelf te vervangen. Het zou zelfs mogelijk worden om zelf een Mac met een M1-chip op te knappen.

Durf jij het aan?

Volgens Apple is dit Repair programma niet voor iedereen geschikt. Je moet wel over enige technische kennis beschikken om een reparatie met succes uit te kunnen voeren. Ze raden dan ook niet iedere iPhone-gebruiker aan dit te gaan proberen. Gelukkig zijn er genoeg andere initiatieven die dit wel aanmoedigen. Zo zijn er webshops die reparatiepakketten aanbieden inclusief instructies, waardoor iedereen dit zou moeten kunnen. Daarnaast zijn dit soort reparatiekits wel al beschikbaar voor alle modellen iPhones. Let er wel op dat dit in de meeste gevallen gaat om niet-originele onderdelen. Mocht je bijvoorbeeld nog garantie hebben, dan vervalt deze.