06-09-2022

Wat is het verschil tussen de iPad Pro, iPad Air, iPad en iPad mini?

Als je op zoek bent naar een iPad, heb je veel verschillende modellen waar je uit kan kiezen. Op het eerste gezicht lijken al deze modellen ook nog eens heel erg op elkaar. Maar hoe weet je nou welke iPad je moet kopen? Je kunt kiezen uit vier verschillende categorieën: iPad Pro, iPad Air, iPad en iPad mini. In dit blog artikel leggen wij aan je uit wat de verschillen zijn.

De vier verschillende categorieën zijn ieder ontwikkeld met een andere gebruikssituatie in gedachten. Bedenk dus voordat je een aankoop doet, waar je je iPad voor gaat gebruiken en wat je daarvoor nodig hebt. De specificaties van elk van de vier categorieën zijn in onderstaande tabel te vergelijken.

iPad Pro

De iPad Pro is natuurlijk het krachtigste model van de vier. Deze iPad is ontwikkeld met foto- en videobewerking als focus en is dus met name geschikt voor grafisch gebruik. Dit is ook te zien in de opties qua formaat die je bij de iPad Pro hebt. In vergelijking met de rest van de iPad familie heeft de iPad Pro veruit het beste scherm en de snelste processor. Je kunt met dit apparaat makkelijk wisselen tussen verschillende apps en games zien er spectaculair uit.

Met de komst van de iPad Pro in 2015 werd ook de 1e generatie Apple Pencil geïntroduceerd. In 2018 kreeg de iPad Pro een make over: de homebutton verdween en de afgeronde randen werden ingeruild voor vlakke randen. Tegelijkertijd kreeg ook de Apple Pencil een upgrade: de 2e generatie Apple Pencil.

iPad Air

De iPad Air is ook een erg krachtig model. Deze iPad is uitermate geschikt om op te werken, op te studeren of om aantekeningen op te maken. Je kunt heel makkelijk een toetsenbord aansluiten aan deze iPad, zodat je lekker kunt werken. De processor is minder snel dan die van de iPad Pro, maar je kunt nog steeds veeleisende programma’s op een iPad Air draaien. Daarnaast beschikt hij ook over minder werkgeheugen. Niet alle generaties iPad Air zijn compatibel met Apple Pencil. De iPad Air 3 (1e gen Pencil) en 4 (2e gen Pencil) zijn dit wel. Hiermee maak je dus de mooiste aantekeningen of kunstwerken! Hoewel de homebutton is verdwenen bij de iPad Air 4, beschikt deze niet over Face ID. De vingerafdruksensor zit nu verborgen in de aan/uit-knop. 

iPad

De iPad is het standaardmodel in de iPad familie. Dit standaardmodel is ideaal voor thuis en het gezin. De iPad is niet erg krachtig, maar daardoor wel een voordelige optie. Het voordeel is dat je bij dagelijks gebruik ook niet een krachtigere iPad nodig hebt. Het design is de afgelopen jaren onveranderd gebleven, er wordt nog steeds gebruik gemaakt van Touch ID in de homebutton. Vanaf de iPad 2019 is dit standaardmodel ook te gebruiken met de 1e generatie Apple Pencil.

iPad mini

De iPad mini is zoals de naam al verklapt de kleinste iPad. Ook deze iPad gaat al heel wat generaties mee en blijft vooral een favoriet voor onderweg. Met het compacte formaat past hij in elke tas en is hij ideaal om in de trein een boek op te lezen. De iPad mini is minder geschikt om meerdere programma's tegelijk te gebruiken door het kleine scherm. Hij is juist wel enorm geschikt om te gebruiken voor vermaak. 

Eigenlijk zijn alle iPads geschikt om te internetten, je mail te lezen en beantwoorden en Netflix op te kijken. Als je voor een refurbished iPad gaat, kunnen er natuurlijk wel verschillen zitten tussen een eerdere generatie en een later model. Let daarom goed op de specificaties van het product. Specificaties zoals processor, camera en scherm verschillen per generatie. 

Model
iPad Pro
iPad Air
iPad
iPad mini
Formaat12.9, 11, 10.5, 9.7 inch10.9, 10.5, 9.7 inch10.2, 9.7 inch8.3, 7.9 inch
OntgrendelenFace of Touch IDTouch IDTouch IDTouch ID
Geheugen32GB tot 1TB16 tot 256GB32 tot 256GB16 tot 256GB