19-03-2022

Wat zijn de verschillen tussen deze kleine iPhones?

Waar twintig jaar geleden telefoons en computers steeds kleiner werden, zijn de laatste jaren telefoons juist weer in formaat toegenomen. Naast het standaardmodel, bied Apple zelfs ook een Plus of Pro Max versie aan, die nog een stukje groter zijn. Maar ben je op zoek naar een wat kleiner model en hoef je niet per se het nieuwste van het nieuwste, dan zijn er gelukkig ook nog andere opties. De refurbished iPhone 8, refurbished iPhone SE 2020 en refurbished iPhone 12 mini zijn dan goede kanshebbers voor jou. Tussen deze iPhones zitten veel verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Hoe weet je nou welke kleine iPhone je moet kiezen? Daar helpen wij je graag mee. We zetten de belangrijkste kenmerken van de iPhone 8, de iPhone SE 2020 en de iPhone 12 mini voor je op een rijtje en vergelijken deze kleine iPhones met elkaar.

Design

Allereerst natuurlijk de afmetingen, want je kiest niet voor niets voor een kleine iPhone. De iPhone 8 en de iPhone SE 2020 zien er van de buitenkant precies hetzelfde uit. Net zoals bij de iPhone SE uit 2016 is er gebruik gemaakt van de behuizing van een ouder model, terwijl de binnenkant overeenkomt met de nieuwste toestellen. Ook geldt dat de iPhone 8 en de SE 2020 beschikken over hetzelfde 4,7 inch scherm, met daaronder een thuisknop met Touch-ID. Wat betreft afmetingen is er dus geen verschil. De iPhone 12 mini daarentegen ziet er wel degelijk anders uit. Hoewel het toestel iets kleiner van formaat is, beschikt de iPhone 12 mini wel over een 5,4 inch scherm. Omdat deze telefoon geen thuisknop met Touch ID meer heeft, wordt er gebruik gemaakt van Face ID.

Scherm

Door het ontbreken van de thuisknop heeft de iPhone 12 mini een stuk groter scherm dan de andere twee telefoons. Daarnaast is ook het materiaal waar het scherm van gemaakt is anders. De iPhone SE 2020 en de iPhone 8 hebben een glazen scherm en achterkant, terwijl het scherm van de iPhone 12 mini gemaakt is van Ceramic Shield. Dit is een met keramiek versterkte glassoort, wat ervoor zorgt dat het apparaat valbestendiger is. Met een goed hoesje zijn de iPhone SE 2020 en de iPhone 8 ook goed beschermd en net zo valbestendig. De iPhone 12 mini beschikt ook over een OLED-display, terwijl de andere twee nog over een LCD-breedbeeld-display beschikken.

Camera

De camera is natuurlijk een aspect waar Apple de laatste jaren veel focus op heeft gelegd. Met de komst van de iPhone 13 Pro kun je foto’s maken die een spiegelreflexcamera waardig zijn. Daarom kun je er ook van uit gaan dat hoe recenter het model, hoe beter de camera is. Alle drie de iPhones beschikken over een 12 megapixel camera en een groothoeklens, maar de iPhone 12 mini heeft daarnaast ook nog een ultragroothoeklens. Wanneer je mooie portretten wil maken, moet je bij de iPhone SE of iPhone 12 mini zijn, want deze beschikken over portretmodus en –belichting. Enkel de iPhone 12 mini kun je gebruiken in de nachtmodus.

Processor

De drie iPhones hebben verschillende processors. Natuurlijk heeft de iPhone 8 de oudste chip, de A11, omdat deze ook al sinds 2017 op de markt is. In de tussentijd zijn de chips van Apple een stuk beter en sneller geworden. Tussen de iPhone SE (2020) (A13) en de iPhone 12 mini (A14) zit een stuk minder verschil, die je als gemiddelde gebruiker in de praktijk nauwelijks merkt.

Extra’s

Wat betreft extra’s is de iPhone 8 duidelijk het oudste model: het beschikt over de minste technische snufjes. Zo hebben de iPhone 12 mini en de iPhone SE 2020 wel de mogelijkheid twee Simkaarten te koppelen aan de telefoon via een eSIM, terwijl de iPhone 8 dit niet kan.

Als het gaat om waterbestendigheid, dan zitten de iPhone SE 2020 en iPhone 8 wel op een lijn. Beide apparaten houden het 30 minuten vol op 1 meter diepte. De iPhone 12 mini daarentegen houdt het 30 minuten vol op 6 meter diepte.

Alle drie de iPhones kunnen draadloos worden opgeladen. Toch zijn er wel verschillen. De iPhone SE 2020 en de iPhone 8 zijn niet voorzien van een interne magneet en zijn dus niet compatibel met MagSafe. De iPhone 12 mini is wel voorzien van deze magneet, wat ervoor zorgt dat de lader altijd goed op zijn plek blijft en het de telefoon aanzienlijk sneller is opgeladen.

Wanneer we de opslagmogelijkheden van de drie modellen met elkaar vergelijken, zijn er zeker overeenkomsten: ze starten allemaal vanaf 64GB. De iPhone 8 is ook nog te verkrijgen in 128GB, terwijl de iPhone SE 2020 en de iPhone 12 mini naast 128GB ook nog in 256GB te verkrijgen zijn.

Conclusie

Wat in deze vergelijking heel duidelijk naar voren komt, is dat de iPhone 12 mini de snelste en meest vernieuwende telefoon van deze drie is. Aan de andere kant is dit natuurlijk ook het meest kostbare apparaat. De iPhone 12 mini is refubished namelijk zo’n €200,- meer dan de refurbished iPhone SE 2020 en zelfs €400,- meer dan de refurbished iPhone 8.

Hoewel de iPhone 8 al iets verouderd is, is dit nog steeds een goede optie voor als je op zoek bent naar een goedkope iPhone en van plan bent de telefoon voornamelijk te gebruiken om te mailen, internetten en whatsappen. Wil je bijvoorbeeld je iPhone gebruiken om veel foto’s te maken, dan zit je bij de iPhone 12 mini goed. Deze heeft de beste camera met de meeste functies. De iPhone SE (2020) is een geschikt model als je op zoek bent naar een kleine telefoon die hier precies tussenin zit. De iPhone SE (2020) is een krachtig model dat vooruitstrevender is dan de iPhone 8, maar een aantal technische snufjes mist die de iPhone 12 mini wel heeft.