07-02-2022

Welke iPhone heeft de beste camera voor jou?

Een nieuwe telefoon uitzoeken is lastig, zeker wanneer je meerdere modellen met elkaar vergelijkt. Qua behuizing lijken de iPhone 12 en de iPhone 13 natuurlijk best wel veel op elkaar. Je vraagt je dan natuurlijk af: wat is er verbeterd of nieuw? De laatste jaren heeft Apple veel vernieuwingen doorgevoerd in hun mobiele toestellen, met name op het gebied van de camera. Zo heeft de iPhone XR één lens, de iPhone X twee en de iPhone 11 Pro Max zelfs drie. Maar welke iPhone is nou het meest geschikt voor jou?

Wij bieden natuurlijk naast de allernieuwste iPhones, ook een groot aanbod wat oudere refurbished iPhones aan. Je hebt daarom dus nog meer modellen om uit te kiezen. Voordat je een beslissing maakt, moet je natuurlijk bepalen waar je je iPhone voor gaat gebruiken. Wanneer je af en toe een foto wil maken om te delen op WhatsApp, heb je natuurlijk andere behoeften dan wanneer je met je mobiel hoogwaardige foto’s wil maken die de kwaliteit van een spiegelreflexcamera evenaren.

Lenzen

Omdat je niet aan de lenzen van een iPhone kan draaien, zoals je dat bij een spiegelreflexcamera zou doen, zijn de iPhones van tegenwoordig voorzien van meerdere lenzen. Alle iPhones hebben standaard een groothoeklens. Het bereik van deze lens is te vergelijken met dat van je ogen. Een iPhone met twee lenzen, zoals de iPhone 8 Plus en de iPhone X, heeft daarnaast ook nog een telelens, deze is het meest ingezoomd. De iPhone 12 Pro en iPhone 13 Pro hebben een derde lens, dit is de ultragroothoeklens. De ultragroothoeklens is de meest uitgezoomde lens. Het voordeel hiervan is dat je veel kwijt kunt op je foto’s, maar het nadeel is dat rechte lijnen vervormd worden. Uitzondering op deze standaard zijn de iPhone 11 en de iPhone 12 (mini): deze modellen hebben een groothoeklens en een ultragroothoeklens.

Nachtmodus

‘s Avonds laat of in de kroeg heb je natuurlijk iets minder omgevingslicht. Niet alle modellen gaan hier even goed mee om en kunnen foto’s maken waarin alle details zichtbaar zijn. De nachtmodus is toegevoegd met de komst van de iPhone 11. Waar eerst alleen de groothoeklens nachtmodus had, kun je sinds de iPhone 12 op alle lenzen de nachtmodus gebruiken, dus ook wanneer je selfies wil maken!

LiDAR scanner

Het woord LiDAR zegt je waarschijnlijk helemaal niets, maar deze scanner heeft een sensor die heel nauwkeurig afstanden kan meten en de omgeving en objecten kan herkennen. Wanneer je een foto maakt, leest deze LiDAR scanner dus sneller op wie of wat er scherp gesteld moet worden. Ook bij virtual reality komt deze scanner dus goed van pas.

Portretmodus, Smart HDR & Burstmodus

Voor een goed portret moet je bij een iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of nieuwer zijn. Deze toestellen zijn allemaal voorzien van portretmodus, waarmee het onderwerp van je foto automatisch herkend wordt. De achtergrond wordt iets vervaagd, waardoor je meer diepte creëert in je foto’s. Dit gebeurt ook door middel van Smart HDR. Deze techniek verbetert het contrast van je foto’s, waardoor details en schaduwen beter zichtbaar zijn. Met Burstmodus maak je verschillende foto’s snel achter elkaar. Dit is handig voor bewegende voorwerpen, bijvoorbeeld wanneer je rondrennende kinderen en huisdieren wil fotograferen, of een goede actiefoto wil maken tijdens een sportwedstrijd.

Samenvatting

Dit waren natuurlijk een heleboel factoren waar je rekening mee kunt houden in je keuze. Het is niet gek als je het overzicht even kwijt bent. In onderstaande tabel zijn daarom alle functionaliteiten terug te vinden. Als je vraagt welke iPhone over het algemeen de beste camera heeft, dan gaan we voor de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Deze toestellen zijn van alle snufjes voorzien en maken in elke situatie kwalitatief goede foto’s. Dat betekent echter niet dat je met oudere iPhones ook geen leuke foto’s kunt maken!


iPhone
Groothoek
Telelens
Ultragroothoek
Nachtmodus
LiDar
Portretmodus
iPhone 12 Pro Max✅  ✅  ✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone 12 Pro✅  ✅  ✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone 12✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone 12 mini✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone SE 2020✅  ✅  ✅  
iPhone 11 Pro Max✅  ✅  ✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone 11 Pro✅  ✅  ✅  ✅  ✅  ✅  
iPhone 11✅    ✅  ✅    ✅  
iPhone XR✅  ✅  
iPhone XS Max✅  ✅  ✅  
iPhone XS✅  ✅  ✅  
iPhone X✅  ✅  ✅  
iPhone 8 Plus✅  ✅  ✅  
iPhone 8✅  
iPhone 7 Plus✅  ✅  ✅  
iPhone 7✅  
iPhone SE 2016✅  
iPhone 6s Plus✅  
iPhone 6s✅