11-10-2023

zo-laat-je-je-iphone-samenwerken-met-je-macbook

Zo laat je je iPhone samenwerken met je MacBook

Wanneer je meerdere Apple apparaten in bezit hebt, kun je dezen naadloos met elkaar laten samenwerken. Zo kun je op je iPhone een interessant artikel lezen, maar denk je halverwege toch een groter scherm nodig te hebben? Dan kun je zonder het artikel opnieuw te moeten opzoeken verder lezen op je MacBook. Hoe je dat doet en vier andere manieren waarop je je iPhone en MacBook kunt laten samenwerken door middel van het Apple Ecosysteem lees je hier.


Universeel klembord

Het was nog nooit zo makkelijk om bijvoorbeeld een stukje tekst, wachtwoorden of telefoonnummers van het ene device naar het andere te krijgen. Door middel van het universeel klembord kopieer je datgene wat je nodig hebt op je MacBook, vervolgens pak je je iPhone erbij en kun je het plakken waar je maar wil. Dit werkt natuurlijk ook andersom.


Automatische internetverbinding

Geen gedoe meer met WiFi-wachtwoorden! Wanneer je eenmaal op één apparaat verbinding hebt gemaakt, zijn al je andere apparaten binnen hetzelfde Apple Ecosysteem ook automatisch verbonden met dat WiFi-netwerk. Hier hoef je verder niets meer voor te doen.

Je kunt overigens ook WiFi-wachtwoorden delen met apparaten die niet verbonden zijn met hetzelfde Apple ID. Dit doe je door het apparaat waarmee je al verbonden bent te ontgrendelen en naar WiFi instellingen te gaan. Hier klik je op het WiFi-netwerk dat je wil delen. Nu verschijnt er een pop-up in beeld waarin je gevraagd wordt of je het WiFi-wachtwoord wil delen met een contact in de buurt. Wanneer je op delen klikt, zal het apparaat waarmee je hebt gedeeld automatisch verbinding maken met het WiFi-netwerk.


AirDrop

Eenvoudig bestanden overzetten van een iPhone naar een MacBook doe je met AirDrop. Zorg ervoor dat je WiFi en Bluetooth aan hebt staan en deel je bestanden met andere apparaten. Dit kan ook met apparaten die niet van jou zijn. Zo kun je foto’s delen met al je vrienden die ook in het bezit zijn van een iPhone, zonder dat de kwaliteit van de foto’s verloren gaat. Hiervoor moeten de apparaten waarmee je wilt delen wel binnen bereik zijn.


Handoff

Ergens aan begonnen op je iPhone, maar je wil het toch afmaken op je MacBook? Dat kan heel simpel met handoff. Apps die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere Mail, Agenda, Contacten, Pages en Safari. iPhone apps van andere partijen, zoals Spotify of Facebook, kan je op je MacBook openen met je favoriete internetbrowser, bijvoorbeeld Safari of Chrome. Het icoontje van de app waar je verder mee wil werken, verschijnt apart in de dock. Zo kan het voorkomen dat je twee dezelfde iconen in je dock hebt staan. In de rechterbovenhoek van dit app-icoon zul je echter ook een symbool zien van een iPhone, iPad of MacBook, wat aanduidt dat je hiermee de app opent waar je op je andere device al mee aan het werk was.


Telefoon opnemen

Je kunt niet alleen FaceTime gesprekken opnemen met je MacBook, ook normale telefoongesprekken. Je hebt vast wel eens de melding voorbij zien komen op je MacBook. Om ook daadwerkelijk een telefoongesprek te kunnen voeren, moet je deze functie eerst aanzetten. Dit doe je bij Instellingen > Telefoon > Bel via andere apparaten.


Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van al deze manieren van samenwerken tussen je iPhone en MacBook, zijn er wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. De belangrijkste is dat beide apparaten gekoppeld moeten zijn aan hetzelfde Apple ID. Anders kunnen er geen gegevens uitgewisseld worden en werken de meeste functies niet. Daarnaast moet op zowel je iPhone als je MacBook Bluetooth ingeschakeld zijn. Ook is het van belang dat je apparaten voorzien zijn van de laatste updates. Als dit bij één van beiden niet het geval is, zullen zij geen contact met elkaar kunnen maken.

Heb je naast een iPhone en MacBook ook een 
iPad? Dan werken al deze functies ook op je iPad! Alle devices die je van Apple in huis hebt kunnen op deze manier met elkaar samenwerken, mits ze gebruik maken van hetzelfde Apple ID. Onder het Apple Ecosysteem vallen ook de Apple Watch en de HomePod.