09-10-2023

Zo wordt een iPhone gerecycled

Gemiddeld genomen wordt een iPhone na twee jaar vervangen voor een nieuwer model. Wat er vervolgens met de oude telefoon gebeurt kan nogal verschillen. Sommige mensen bewaren hem voor noodgevallen, anderen ruilen hem in voor korting op het nieuwste toestel. Wanneer je voor inruilen kiest, is de kans groot dat een smartphone ofwel wordt refurbished, ofwel wordt gerecycled. 


Refurbished

Wanneer een iPhone wordt ingeruild, worden in eerste instantie alle gegevens die op de iPhone staan gewist, zodat die niet per ongeluk bij een ander terecht komen. Dan wordt er gekeken of een toestel in aanmerking komt om tweedehands door te verkopen. Dit houdt in dat de telefoon wordt refurbished. Het merendeel van de onderdelen moeten hiervoor nog in goede staat zijn. Wanneer dit niet het geval is, moeten er te veel onderdelen bij elkaar verzameld en vervangen worden.

Om deze reden worden er grotendeels iPhones refurbished die uit de zakelijke markt afkomstig zijn. Deze telefoons worden over het algemeen minder intensief gebruikt dan privé smartphones, waardoor er minder sprake is van slijtage, zowel aan de binnen- als buitenkant. Er hoeven zo min mogelijk onderdelen vervangen te worden en de gebruikssporen zijn minimaal. Hierdoor heb jij de mooiste refurbished iPhone.

Het refurbishen van iPhones wordt echter niet door Apple zelf gedaan. Wanneer een iPhone in aanmerking komt voor refurbishing, wordt de telefoon doorverkocht aan een partij die het refurbish-proces op zich neemt. De opgekochte iPhones worden vervolgens volledig gecontroleerd, gewist, schoongemaakt en gerepareerd waar nodig. Refurbished wordt ook wel gereviseerd genoemd. Na het refurbishen wordt de telefoon weer verkocht en krijgt hij een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Refurbishing is dus eigenlijk ook een vorm van recyclen, die eigenlijk nog veel beter voor het milieu is! Er wordt minder CO2 uitgestoten en de telefoons krijgen een langere levensduur.


Gerecycled

Wanneer een iPhone niet in aanmerking komt voor refurbishing, gaat het echte recycleproces van start. Zo heeft Apple twee grote robots die oude iPhones demonteert, waarvan er één in Texas staat en één in Nederland, namelijk in Breda. Deze robot, Daisy genaamd, herkent bijna alle verschillende iPhone-modellen, van de iPhone 5 tot aan de iPhone 12 en alle variaties die daarbij horen. De iPhones worden volledig uit elkaar gehaald, zodat de materialen uit onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Als eerste is het scherm aan de beurt, daarna de batterij. Alle losse onderdelen worden zorgvuldig gesorteerd in grote bakken. Vervolgens worden ook alle schroefjes waarmee de onderdelen vastzitten in één keer eruit geponst. Het één voor één losdraaien van deze schroefjes duurt namelijk veel te lang. Ook alle andere onderdelen zoals de camera, luidspreker, printplaatje en zelfs het Apple-logo aan de achterzijde worden van elkaar losgemaakt en belanden in aparte bakken. De achterkant wordt van de smartphone gehaald en op basis van het materiaal waarvan deze gemaakt is gesorteerd. Niet alle iPhones hebben namelijk een behuizing van hetzelfde materiaal.

Dit proces duurt per iPhone ongeveer 18 seconden. De voorganger van Daisy uit 2014 deed hier nog 12 minuten over. Theoretisch gezien is het dus mogelijk om 1,2 miljoen iPhones per jaar volledig uit elkaar te laten halen door Daisy. Hoeveel iPhones de robot in werkelijkheid ontmanteld, is niet bekend. Apple wil hier geen uitspraken over doen. Aan 1,2 miljoen komt Daisy in ieder geval bij lange na niet.

Door de telefoons volledig te ontmantelen, kunnen de onderdelen opnieuw gebruikt worden. Zo wordt het goud dat in de iPhones zit bijvoorbeeld omgesmolten voor nieuwe modellen, net als het zilver, platinum en koper. Ook de magneten die in de speakers zijn verwerkt kunnen hergebruikt worden. Aluminium wordt opnieuw gebruikt in de behuizing van andere producten. Zo worden nieuwe MacBook Pro’s, iPads en Apple Watches tegenwoordig behuisd met 100% gerecycled materiaal.

Onderdelen die geen tweede leven krijgen gaan door de shredder. Dit wordt deels gedaan omdat Apple op die manier kan voorkomen dat deze onderdelen bij concurrenten terecht komen, die vervolgens de gebruikte technieken gaan kopiëren. Daarnaast is de shredder een veilige manier om elektronisch afval te vernietigen. Zo kunnen datadragers niet meer hersteld worden en ben je er als oud-eigenaar dus van verzekerd dat jouw gegevens veilig zijn. Bovendien levert deze methode van recyclen een zuiver restproduct op. Lang niet overal wordt op deze manier gerecycled, in veel gevallen worden de producten namelijk maar deels of helemaal niet ontmanteld.


Heb je thuis dus nog een oude iPhone liggen? Lever ze in bij een inzamelpunt! Wie weet kunnen onderdelen hergebruikt worden en het is sowieso een verantwoorde oplossing voor je elektronisch afval!